ИЗДАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ НА НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

Красимира Александрова, Петър Величков, Яница Радева

Ключови думи: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“; издателска дейност; описи; библиографски репертоари; електронни издания

Резюме

Направен е обзор на издателската дейност на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ от 1897 г. до днес. В периода 1897– 1944 г. издателската продукция е твърде ограничена поради липса на достатъчен опит, персонал, средства, собствена печатница, Балканските войни и Първата световна война. След 9 септември 1944 г. Библиотеката става национален методичен център и централна научна библиотека. Издадени са важни описи, библиографски репертоари за българската книжнина, за пръв път са публикувани ценни ръкописи, съхранявани в Българския исторически архив. Изданията в периода 1989–2020 г. се характеризират с разнообразие на тематичния си обхват. По жанрова принадлежност това са описи, фототипни издания, библиографски указатели. Националната библиотека успешно се вписва в глобалните читателски практики за издаване на електронни издания, както и в дигитализирането на редки и ценни документи. В последните години Библиотеката е инициатор на реализацията на иновативни електронни издания, каквито са тефтерчетата на Васил Левски, Христо Ботев и Георги С. Раковски. В процес на подготовка през 2020 г. е фототипното издание на романа „Под игото“, посветено на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов.

Брой: Том XXII, книжка 1, 2020
Download Issue PDF

За цитиране: Александрова, К., Величков, П., Радева, Я. (2020). Издателската дейност на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Издател, том XXII, брой 1, 5–13. ISSN: 1310-4624 (Print). ISSN: 2367-9158 (Online).