ИЗДАНИЯТА НА СИНОДАЛНОТО И КАТОЛИЧЕСКОТО КАЛЕНДАРЧЕ ЗА 2023 ГОДИНА

Светла Шапкалова

Ключови думи: духовно-практически живот; литургичен католически календар; православен календар; сравнителен анализ; християнска църква; църковна година

Резюме

В статията се припомнят духовната важност и практическата приложимост на джобния формат на календарчетата за литургичната празничност в Православната и Католическата църква. Научна стойност се придава на съпоставителния анализ на двете издания. Изследователското внимание е насочено към проведената календарна реформа и произтичащите от нея специфики. Научните задачи са свързани с важната справочна функция на календарчетата за духовно-практическия живот на миряните. Прави се сравнение на изданията на синодалното и литургийното календарче само за 2023 г. Изводите са свързани с християнското културно наследство и специфичното религиозно значение на изданията за православната и католическата общност в България.

Брой: Том ХХV, книжка 2, 2023
Preview Issue PDF

За цитиране: ШАПКАЛОВА, СВ., 2023. Изданията на синодалното и католическото календарче за 2023 година. Издател, том XXV, № 2, 54–64. ISSN: 1310-4624 (Print). ISSN: 2367-9158 (Online).