ПРОБЛЕМИ ПРИ ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА НА КНИЖОВНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Надежда Томова, Ирена Илиева, Нели Нинова, Димитър Димитров

Ключови думи: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“; издателска дейност; описи; библиографски репертоари; електронни издания

Резюме

В първата част на изследването са разгледани някои от основните понятия, пряко свързани с процесите на дигитализация и опазването, съхраняването и защитата на книжовното културно наследство. Също така е разгледана структурата и е проследено развитието на елементите, комуникациите и документооборота, към който европейското културно пространство се стреми, за да поощри обмена на научна информация и културната комуникация между страните. Във втората част на изследването е представен процесът на дигитализация като технически метод – как се прилага методът на практика и с помощта на какви способи. Разгледани са положителните и отрицателните страни на работата с електронни документи и архиви. В изследването се дава и кратка теоретична и методическа представа за дигитализацията в архивите и приложението ѝ в културните институции.

Брой: Том XXIII, книжка 2, 2021
Download Issue PDF

За цитиране: Томова, Н. и др. (2021). Проблеми при дигитализацията на книжовното културно наследство. /съавт. И. Илиева, Н. Нинова, Д. Димитров. Издател, том XXIII, брой 2, 37–46. ISSN: 1310-4624 (Print). ISSN: 2367-9158 (Online).