ФЕНОМЕНИ, НЛО И ИЗВЪНЗЕМНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ – КНИГИ ЗА ПРОДАН ИЛИ ЧЕТИВО ЗА ЗАЖАДНЕЛИЯ ПОСТСОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ЧИТАТЕЛ. КНИГОИЗДАВАНЕ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 90-ТЕ ГОДИНИ НА XX ВЕК (1989–1999) (СТАТИСТИЧЕСКИ НАБЛЮДЕНИЯ)

Гергана Янчева

Ключови думи: постсоциалистическо книгоиздаване; тенденции; феномени; НЛО; извънземни цивилизации; статистически данни

Резюме

Статията разглежда една от тенденциите в книгоиздаването през първото десетилетие на прехода от тоталитарна към демократична форма на управление в България – тенденцията за публикуване на т.нар. научнопопулярни четива на тема НЛО, „срещи с извънземни“, съществуване на извънземни цивилизации и други свръхестествени явления. Постсоциалистическото книгоиздаване през 90-те години на XX век се развива лавинообразно и хаотично на фона на новоизграждащата се пазарна икономика на страната ни. Дефицитът на търсени и предпочитани заглавия, който съществува през тоталитарния режим, е заменен с изобилие от книги за свръхестественото във всичките му видове и измерения. Статията поставя основата на бъдещо по-мащабно изследване по темата.

Брой: Том XXIV, книжка 2, 2022
Download Issue PDF

За цитиране: Янчева, Г. (2022). Феномени, НЛО и извънземни цивилизации – книги за продан или четиво за зажаднелия постсоциалистически читател. Книгоиздаване в България през 90-те години на XX век (1989–1999) (Статистически наблюдения). Издател, том XXIV, брой 2, 14–23