ЕЛЕНА НЕРЛИХ–ЗЛАТЕВА: EN GRAND (В ЧЕСТ НА 50-ГОДИШНИНАТА ОТ ПЪРВАТА Ѝ ПУБЛИКАЦИЯ) БИОБИБЛИОГРАФИЯ 1969 – 2019

Александра Куманова

Ключови думи: Елена Нерлих–Златева (род. 25.05.1941, София); западно- европейската литература; литературовед; историограф; феноменологичен ескиз (2005-2010-2019); биобиблиография (към 25 май 2019 г.): 65 номерирани названия на немски и български език.

Резюме

Представяната биобиблиография е подготвена към 25 май 2019 г. и отразява всички произведения на персоналията и литературата за нея – 65 номерирани названия на немски и български език. Това е четвъртият опит на пишещия този текст – да бъде библиографски интерпретирано творчеството на един уникален съвременен педагог и изследовател на западно-европейската литература – литературовед и историограф, за целите на което е привлечена и автобиобиблиографската база на персоналията. Повод за обнародването на биобиблиографията на Елена Нерлих–Златева е 50-годишнината от първата й публикация, появила се през 1969 г. на страниците на списание „Библиотекар”. За подзаглавие на тази вторично-документална работа е използвана квалификацията „En Grand” (фр.: В голям мащаб), емблематизираща персоналията още в първия й и единствен до днес биобиблиографски портрет, публикуван от автора на тези редове през 2005 г. на страниците на списание „Библиотека”, последван от разширенето му представяне в монографично издание през 2010 г., разкриващо школата в сферата на информационно- комуникативния цикъл на знанието по кардиналата УНИВЕРСАЛИЗАЦИЯ – СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ, формираща се с особено широк международен резонанс в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) – приемник на Държавния библиотекарски институт (ДБИ). Школата е плод на intentio`то да се историографира и прогнозира ТРАНСФОРМАЦИЯТА във времето и пространството на всеки изучаван информационе феномен (І. Факт; ІІ. Първичен документ; ІІІ. Вторичен документ; ІV. Метасистема; V. Философска картина на връзки между нещата) в контекста на цялата парадигма на познанието – сърцевина на изследователското кредо и преподаването на Елена Златева–Нерлих по западно-европейска литература, поради което тя получава академичен прием и признание не само от научната общност в България, но и в Германия, където живее и твори. Настоящата биобиблиография е обобщаваща и е подготвена под отговорната редакция на проф. д.ик.н. Стоян Денчев, научната редакция на ас. д-р Николай Василев и библиографската редакция на доц. д-р Красимира Александрова, доц. д-р Никола Казански и ас. Силвия Филипова. Ескизът към биобиблиографията (2005-2010-2019) представя феноменологичен портрет на Елена Нерлих–Златева.

Брой: Том XXI, книжка 1, 2019
Download Issue PDF

За цитиране: Куманова, А. Елена Нерлих-Златева: En Grand (В чест на 50-годишнината от първата ѝ публикация) Издател, том XXI, брой 1, 12–33. ISSN: 1310-4624 (Print). ISSN: 2367-9158 (Online).