УНИКАЛНО УНИВЕРСАЛНО ЧЕТИРИКНИЖИЕ ЗА ПОЗНАНИЕТО И ПЪТЯ НА ТВОРЕЦА – ХУМАНИСТ ,,Избрани произведения“ на академик Леонид Джахая (Към въпроса за философската картина на света и полифонията в интерпретацията ѝ в информационна система)

Александра Куманова, Николай Василев

Ключови думи: теория на познанието; класификация на науките; рационално – интуитивно – логическо – образно мислене; Джахая, Леонид Григорьевич. Избранные произведения в 4 т. Тбилиси: Универсал, 2013–2015 (рецензия).

Резюме

Четирикнижието на „Избраните произведения“ (2013–2015) на грузинския философ, специалист по теория на познанието, наукознание и космология, академик, професор, доктор на философските науки Леонид Джахая (роден на 13 септември 1932 г. в Сухуми – Абхазия, Грузия) е представено в руслото на космогоничната представа за мирозданието. Философско- информационната картина на света в края на ХХ в. в мисленето на учения е разкрита като причастна към многогласието от концепции и теории в областта – полифонията от гласове в универсалното знание: А. Айнщайн, Ж.-П. Сартър, П. К. Файерабенд, И. Пригожин. Като логическо и естествено продължение на том 1 – „Научни изследвания“ на „Избраните произведения“ на учения са осмислени останалите три тома на Четирикнижието: том 2 – „Статии и рецензии“; том 3 – „Лирически отстъпления“; том 4 – „Незавършени мемоари“. Четирикнижието е оценено като принос в универсалната хуманитаристика – отворена лаборатория – ментален инструмент по изучаване на рационалното – интуитивното – логическото – образното мислене като единство на многообразието в чертите на Тезей на ХХІ в.

Брой: Том XXI, книжка 2, 2019
Download Issue PDF

За цитиране: Куманова, А., Василев, Н. (2019). Уникално универсално четирикнижие за познанието и пътя на твореца – хуманист. ,,Избрани произведения“ на академик Леонид Джахая. Издател, том XXI, брой 2, 50–55. ISSN: 1310-4624 (Print). ISSN: 2367-9158 (Online).