РОЛЯТА НА КРАЕВЕДСКИТЕ ИЗДАНИЯ ЗА МИНЕРАЛНИТЕ ИЗВОРИ И БАНИ В БЪЛГАРИЯ В ПЕРИОДА ДО 1947 Г. ЗА РАЗВИТИЕТО И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕТО НА МЕСТНИТЕ ОБЩНОСТИ

Петър Величков

Ключови думи: минерални извори; бани; България; книги; книгоиздаване

Резюме

В статията се акцентира върху слабо проучвания от краеведите масив от книги за минералните извори и бани в България до 1947 г. Направен е преглед на основни монографии и на избрани книги. Тези издания са ценен източник за откриването и популяризирането на лечебните свойства на минералните води. В тях се проследява построяването на нови бани или благоустрояването на съществуващите. Снимковият материал в тях днес е ценен документ, тъй като част от постройките са или изоставени, или съборени, или оставени да се разрушават. Тяхната архитектура е сред най-характерните в Царство България. Авторът смята, че тази книжнина е неоснователно пренебрегвана, а би трябвало да ѝ се състави библиография, като се включат в нея и публикации в периодичните издания.

Брой: Том XXIV, книжка 2, 2022
Download Issue PDF

За цитиране: Величков, П. (2022). Ролята на краеведските издания за минералните извори и бани в България в периода до 1947 г. за развитието и популяризирането на местните общности. Издател, том XXIV, брой 2, 34–47. ISSN: 1310-4624 (Print). ISSN: 2367-9158 (Online).